Cu totii stim despre beneficiile utilizarii uleiurilor esentiale in ritualurile noastre de ingrijire. Pe langa aroma lor mirobolanta (cum ar zice Ralu:) esentele au si niste proprietati curative demne de luat in seama. Si cum noi femeile suntem cel mai preocupate de aspectul fetei si al pielii in general, le putem utiliza pentru ingrijirea tenului fara nici o problema (bineinteles, respectand regulile de siguranta).
Pielea este cel mai vast organ al corpului insumand aproximativ 16% din greutatea totala a unui om. Rolul sau este de protejare al organismului, de reglare a temperaturii corporale si sintetizare a vitaminei D (vitamina esentiala pentru cresterea si mentinerea sanatatii oaselor). Si cum toata lumea stie (ca doar am invatat la ora de anatomie, nu-i asa? :), pielea este formata din trei straturi: epiderma, derma si stratul subcutanat.
Primul strat este cel de la suprafata care este format din celule moarte cu aspect aplatizat; al doilea strat contine numeroase tesuturi specializate de suport precum si vase de sange, nervi, radacini ale firului de par si glande sudoripare iar al treilea strat se mai numeste si strat adipos – acesta sustine pielea si muschii minuscule ce ii mentin tonicitatea. Buuun. Si acuma de ce v-am spus toate astea? Pentru ca trebuie sa stim ca epiderma, adica primul strat este cel de care trebuie sa avem grija ca pielea noastra sa aiba un aspect ingrijit. Sanatatea si aspectul ingrijit al pielii depinde de viteza cu care celulele moarte de la suprafata sunt inlocuite cu altele noi, din derma. Cu cat acest process decurge mai rapid, cu atat tenul va avea un aspect mai neted si mai luminos. Uleiurile esentiale stimuleaza regenerarea rapida a celulelor din derma asa ca tenul nostru va ramane elastic si luminos paaaaanaaa la 80 de ani. Hahahaha.
Dar cum fiecare dintre noi avem un alt tip de ten, va trebui sa folosim uleiuri corespunzatoare.
Ten normal:
Este un ten bine hidratat, cu un tonus muscular ridicat, o buna circulatie sanguina. Este tipul de ten ideal, are o luminozitate naturala, aspect ingrijit, textura fina, fara riduri. Uleiurile esentiale ideale pentru tenul normal: musetelul german, neroli, levantica, geranium, palmarosa, rosa otto. Totodata, apele florale sunt la fel de benefice fiind extreme de utile in ingrijirile cosmetice: apa de trandafiri, apa de musetel, apa de flori de tei, etc.
Ten uscat si sensibil:
Pielea are un aspect fragil, subtire, pori foarte mici. Este puternic afectata de soare, vant, ploaie, se rideaza foarte repede. Pielea uscata de rezultatul unei productii insuficiente de sebum asa ca are nevoie de o hidratare accentuate si o protectie ridicata. Uleiurile esentiale benefice: musetelul roman, geranium, levantica, iasomie, santal, patchouli, rozmarin, ylang-ylang, vetiver, melisa precum si ape florale de trandafir, geranium si melisa.
Ten gras si mixt:
Pielea are un aspect tern, eventual cu acnee si puncte negre, pori dilatati, este grasa la atingere si luceste. Uleiurile esentiale benefice: busuioc, geranium, levantica, cedru, palmarosa, tea tree, ylang-ylang, bergamota, mirt, apa florala de verbena, apa florala de hamamelis. Toate acestea au rolul de a normaliza hiperactivitatea glandelor sebacee.
Ten matur:
Pe masura ce inaintam in varsta, celulele nu se mai regenereaza la fel de repede iar elasticitatea pielii scade. Tenul matur este caracterizat de acele riduri fine din jurul ochilor, , vene vizile, elasticitate scazuta. Pentru a incetini aceste schimbari, putem folosi uleiurile esentiale de seminte de morcov, tamaie, santal, mir, patchouli, salvie, fenicul. Tamaia ajuta la atenuarea ridurilor iar semintele de morcov revitalizeaza tenul.
Si ca un ultim sfat: folositi uleiurile esentiale si tratamentele cu acestea respectand cei trei pasi simpli de ingrijire a tenului: demachiere, tonifiere si hidratare si cu siguranta veti ajunge la rezultatele dorite.
Referinte: Totul despre aromaterapie, Gill Farrer-Halls
Aromatherapy: A Complete Guide to the Healing Art, K. Keville
Sursa foto: http://lifestylebeautyspa.com
Referinte: Totul despre aromaterapie, Gill Farrer-Halls
Aromatherapy: A Complete Guide to the Healing Art, K. Keville
Sursa foto: http://lifestylebeautyspa.com
6 comentarii:
ah, la tanc pica articolul asta! m-ai scutit de vreo doua zile de cercetare! :)
multi pupici!!
Eu am citit pe undeva ca rozmarinul e bun pentru tenul gras si il folosesc la inhalatii... Dupa sursa ta, se pare ca se potriveste mai bine tenului uscat...
Am gasit aici o descriere mai detaliata a proprietatilor fiecarui ulei: http://www.naturesgift.com/essentialoil-skincare.htm :)
Eu am citit pe undeva ca rozmarinul e bun pentru tenul gras si il folosesc la inhalatii... Dupa sursa ta, se pare ca se potriveste mai bine tenului uscat...
Am gasit aici o descriere mai detaliata a proprietatilor fiecarui ulei: http://www.naturesgift.com/essentialoil-skincare.htm :)
Ma bucur ca a fost cu folos. :)
hm... eu am crezut mereu ca am ten uscat (ca toate mi-s uscate), dar de curand am aflat ca tenul mi-e mixt. lesne de inteles, zona T lucioasa dimineata, iar in rest uscata fata. ce ma fac si de unde imi iau ceva uleiut pt tenul meu? :)
@siginutz: eu zic sa incerci uleiul de argan de la ralu. nu l-am incercat niciodata dar am auzit foarte multe lucruri bune despre el. pups:*
Trimiteți un comentariu