Translate

marți, 26 aprilie 2011

Uleiul esential de ylang-ylang (Cananga Odorata)

  
        Astăzi vorbim despre...ghiciţi ce? Uleiul esenţial de ylang-ylang (:doh) Şi acum trecând la lucruri serioase, floarea de ylang ylang este considerată "the queen of the perfume world" - atât de frumos. 
 
     Ylang-ylang este un mic copac tropical care creşte în Madagscar, Indonezia şi Insulele Filipine. În dialectul local numele său exotic înseamnă "floarea-florilor". Florile sale de culoare galbenă, roz sau mov au un miros  fresh, floral dar în acelaşi timp dulce şi seducător. Datorită mirosului său asemănător cu cel al florii de iasomie, a mai fost numită "iasomia săracului" iar în trecut, datorită aromei sale afrodisiace, tradiţia indoneziană cerea ca patul tinerilor căsătoriţi să fie acoperit cu flori de ylang-ylang pentru ca prima noapte de amor să fie cât mai...reuşită :)) La fel, şi musulmanii foloseau florile de ylang-ylang pentru înmiresmarea haremului iar chinezii pentru purificarea hainelor mandarinilor. 

 
       Uleiul esenţial de ylang ylang se obţine din florile copăcelului, fiind necesare 100 kg de flori pentru a obţine 3 litri de ulei esenţial. 80% din rezerva mondială de UE de ylang ylang este obţinută în Insulele Comore - cunoscute şi sub denumirea de "Insulele Parfumului". Acesta are o foarte mare căutare pe piaţa parfumurilor şi a cosmeticelor datorită mirosului său narcotic şi dulceag. Câteva din parfumurile care conţin note de ylang-ylang: Chanel No.5, Poison (Dior), Champs-Elysees (Guerlain), Acqua di Gio (Giorgio Armani), Nocturnes (Caron), Amarige (Givenchy).
 

 Se combină foarte bine cu citricele, celelalte uleiuri esenţiale florale (în special iasomia), trandafir, patchouli, santal şi vetiver. Dacă vreţi să ştiţi, combinaţia mea preferată e cea cu citrice, e demenţială ! 
 
 Evident, la fel ca celelalte uleiuri esenţiale, şi UE de ylang ylang are o mulţime de beneficii şi întrebuinţări atât medicinale şi cosmetice cât şi spirituale. 
 
 - aromaterapeutii, maseurii profesionişti şi câţiva medici îl consideră ca fiind extrem de potrivit în scăderea tensiunii arteriale şi a calmării palpitaţiilor;
 
 - ajută la calmarea febrei musculare, în tratarea anxietăţii, furiei(este cel mai bun ulei esenţial pentru disiparea furiei), şocului şi a fricii, contribuind la calmarea respiraţiei accelerate; 
 
 -este revigorant, erotic şi euforic - se utilizează împreună cu un ulei de bază pentru masaj fiind extrem de benefic în tratarea impotenţei şi a frigidităţii; 
 
 -atunci când este folosit că ingredient într-un parfum, reduce inhibiţiile şi aprinde pasiunea ajutând femeile să-şi descopere feminitatea şi senzualitatea;
 
 -facilitează relaxarea, util în tratarea depresiilor;
 
 -d.p.d.v cosmetic este util în reglarea secreţiei de sebum, calmarea pielii sensibile şi echilibrarea tenului mixt;
 
 Uleiul esenţial de ylang-ylang trebuie folosit şi luând în considerare câteva date de siguranţă:
  - a se folosi în cantităţi mici deoarece este foarte puternic şi poate deveni greoi şi excesiv de dulce provocând dureri de cap şi greaţă;
  - a se folosi cu moderaţie in lunile de sarcin
ă in alăptare 
Alte avertismente aici.

 Şi pentru că mie personal îmi place extrem de mult aroma uleiului esenţial de ylang ylang şi am nişte trăiri foarte intense :)) din cauza lui, s-a născut un nou parfumel solid. 
 
 So, let me introduce you a brand new solid perfume: "Harmony".
 
 Îl puteţi comanda de pe breslo sau din magazinul de pe blog lăsând un comentariu la postare. 
 
 Zilele următoare revin cu o nouă surpriză :)

10 comentarii:

mmm... aroma narcotica si senzuala... mmm.. Felicitari.
Spui te rog si care sunt beneficiile ptr par ca am vazut retete ptr par cu ue de ylang-ylang.

sakura: ue de ylang ylang ajuta la stimularea cresterii parului si actioneaza ca un balsam natural. Totodata, se poate folosi in tratamentele la cald pentru par.

Oaww. ce repida ai fost! :)) Multumesc.
Sa am incredere in uleiurile romanesti? sau sa comand de pe internet, straine? Tin la parerea ta.

:) Eu personal am incredere doar in Mayam.

Mi-am luat, dar n-am apucat sa-l folosesc. Articolul tau insa mi-a dat un implus ;)
Folosesc insa zilnic hidrolatul de YY si nu-mi place deloc cum miroase :( Daca miroase asa si UE, nush ce efect afrodisiac are...

:))) In comparatie cu ue, hidrolatele miros f diferit. Mie nu mi se pare ca miros deloc la fel asa ca poti sa-l folosesti linistita. Pup.

Buna, am descoperit intamplator acest blog si ideea cu parfumuri naturale este interesanta. Vreau sa spun ca si eu am aceasta pasiune dar eu vreau sa merg mai departe si sa-mi creez propriile extracte folosind in principal metoda traditionala enfleurage, cu ajutorul careia se obtin cele mai fine esente. Anul trecut am obtinut o cantitate foarte mica de esnta de crin regal (lilium regale-nu este cel care se gaseste in florarii) iar mirosul ei era proaspat, misterios, luxuriant, aldehidic asemanator cu chanel 5, dar mult mai complex, adanc si armonios. Problema cu esentele florale naturale este ca sunt foarte volatile si cei mai buni fixatori sunt sintetici (ambroxan, galaxolide, tonalide, ambretolide etc.) si de aceea ideea cu 100% natural este un pic mai dificil.

@I.N: Multumesc pentru interventie, este adevarat ca esentele florale sunt volatile dar amestecate in combinatiile corecte cu note de baza, mijloc si top rezulta un parfum armonios care dureaza pana la 4-5 ore (ceea ce in conceptia mea este suficient avand in vedere natura ingredientelor) fara a fi nevoie de fixatori sintetici. Drept urmare, mie personal nu mi se pare dificil deloc in a crea un parfum 100% natural.
Mult succes in continuare.

Da este adevarat ca dureaza pana la 4-5 ore poate chiar si mai mult (patciuli dureaza 24 de ore) dar notele de varf florale se pierd in cateva minute. Fixatorii sintetici in special ambroxan prelungesc notele florale de varf de la cateva minute la cateva ore pastrand neschimbat caracterul unui parfum si exaltand totodata notele de baza impreuna cu cele de varf dand astfel un caracter omogen parfumului.

Probabil ca aveti dreptate, eu nu cunosc fixatorii sintetici :)