Pe masura ce descopar din ce in ce mai multe uleiuri esentiale imi dau seama cate intrebuintari are aromaterapia si cat de minunat e sa-ti "parfumezi" viata cu arome naturale. Desi am cam exagerat in ultima vreme cu experimentele si nu prea mai suportam nici un ulei esential pe langa nas, azi m-am reindragostit de uleiul esential de portocala rosie. Este foarte revigorant si calmant, o nebunie olfactiva ! Bun, si acum sa revenim la subiect...
Va spuneam ca uleiurile esentiale se pot folosi intr-o multime de feluri, nu trebuie decat sa gasiti modalitatea preferata si sa experimentati.
Sursa |
Lampa de aromaterapie: este cea mai cunoscuta modalitate. Foloseste la aromatizarea incaperilor si eliminarea mirosurilor neplacute; totodata uleiurile folosite actioneaza la nivel psihologic prin inducerea unei stari de calm si relaxare.
Lumanari: aprindeti o lumanare (pe cat posibil sa fie naturala), asteptati cateva secunde pana cand ceara incepe sa se topeasca usor si picurati 1-2 picaturi din uleiul esential preferat (avand grija sa picurati in ceara, nu pe fitil) Miroase divin si e foaaaarte romantic :)
Apa de baie: adaugati aproximativ 10 picaturi din uleiul esential preferat in apa de baie. Luati in vedere ca uleiurile esentiale nu sunt solubile in apa asa ca se va forma un strat mic la suprafata. Nu va ingrijorati pentru asta, amestecati putin cu mana si bucurati-va de o sedinta de aromaterapie.
Umidificator: adaugati 6-8 picaturi de ulei esential in apa din umidificator.
Carti: Deci, fiti atenti. Daca atunci cand cititi vreti sa va bucurati de aromele incantatoare ale uleiurilor esentiale, faceti asa: luati cateva servetele de hartie pe care le picurati cu ulei esential in cele patru colturi si in centru apoi le asezati frumos intre paginile cartii si tineti cartea inchisa cateva ore. Paginile vor capata un miros divin ! Aveti grija totusi sa nu faceti asta cu cartile vechi si fragile. La fel puteti parfuma hartia de corespondenta.
Semineu: Daca va aflati printre norocosii care au semineu in sufragerie, puneti cateva picaturi pe lemne inainte sa aprindeti focul. Pe timp de iarna scortisoara si portocala induc starea specifica sarbatorilor de iarna.
Pot-pourri: Pentru realizarea lor este suficient sa luati frunze si petale de flori uscate, sa adaugati cateva picaturi de ulei esential si le lasati sa stea acoperite intr-un recipient pentru aproximativ 2 saptamani.
Parfumuri naturale: Subiect vaaast pe care il vom trata in alte postari viitoare :) Tineti aproape :P
Masaj: Adaugati 5-15 picaturi de ulei esential intr-un ulei de baza si bucurati-va de beneficiile unui masaj aromaterapeutic.
Becurile pe terasa: Vara cand stati pe terasa dupa ce se lasa intunericul, ati vazut ca se aduna tot felul de vietati in jurul obiectului de iluminat si va bazaie. Ca sa scapati de ele, adaugati cateva picaturi de ulei esential de rozmarin, tea-tree, eucalipt sau citronella pe un disc de vata si asezati-l langa bec. Puteti proceda la fel si indoor.
Limpezirea rufelor: adaugati aprox 1 ml de ulei esential in compartimentul masinii de spalat in care puneti de obicei limpezitorul. Hainele vor avea un miros proaspat si ....eco :)
Curatenia casei: adaugati uleiuri esentiale in apa cu care spalati diverse lucruri prin casa.
Cosmetice: pentru a le da un miros placut si a le imbunatati proprietatile.
Uleiuri esentiale gasiti pe biobunatati.ro, kzarinne.ro, organik.ro, sideris.ro :)
12 comentarii:
As vrea, daca se poate, sa-mi recomanzi o sursa de incredere de unde sa cumpar uleiuri esentiale. M-am uitat pe kzarinne, organik, sideris si mi se pare ceva in neregula. Pretul uleiului esential de lavanda e mai mare sau apropiat de cel de lemn de trandafir, treaba care nu-mi pare in regula.
Multumesc anticipat.
Uleiurile de pe site-urile date sunt de incredere :) Peste tot pretul lavandei este asemanator cu cel al lemnului de trandafir. A nu se confunda lemn de trandafir cu floarea de trandafir. :) Poti sa le folosesti cu cea mai mare incredere.
Nu exagera cu experimentele. Stiu cum este sa te chinuie talentul dar, cu ani in urma, Ylang-ylang si geranium-ul m-au binecuvantat cu o afectare permanenta a simtului mirosului. Fa pauze mai lungi in aer curat.
Iti doresc succes in continuare, te urmaresc cu mare interes.
Mara, multumesc mult. Ai putea sa-mi spui mai in detaliu ce s-a intamplat? Mersi mult.
Simptomele au fost ciudate, la inceput - migrene. Nu le-am asociat de la inceput cu faptul ca stateam toata ziua cu nasul in mirosuri puternice[imi place mult sa fac asa numitele "solid lotion bar" inmiresmate si stii cum e... cand te apuci, toti cunoscutii vor si ei o bucatica :)]. Apoi am facut parfumuri solide, tot asa, nu in cantitati mari, ci pentru familie si cunoscuti.
In decurs de trei luni am pierdut sensibilitatea la mirosul de citrice, la mirosul degajat de uleiurile cu geranium si, in plus, m-am ales cu o frumusete de uscaciune permanenta a narilor.
Nu vreau sub nici o forma sa te descurajez, te-am urmarit pe blog si consider ca ai studiat prea mult "problema" ca sa renunti acum.
Totul este sa inveti sa faci pauza din cand in cand ...
Sint cu ochii pe tine :) sint curioasa ce amestecuri magice vor mai iesi din "ma chinuie talentul" Esentele Ameliei
I see...deci nasul prea mult in uleiuri esentiale dauneaza grav sanatatii :) Ai grija si tu de acum inainte ca eu cu siguranta o sa am :)
Iar referitor la talent, Esentele Ameliei inseamna mai mult decat "ma chinuie talentul". Multumesc mult pentru sprijin.
Cind spun "te chinuie talentul" ma refer la faptul ca te preocupa mai tot timpul asta. Si e bine.
Pe Breslo scrie ca esti din Marghita. De acolo, de linga Elemental. La doi pasi de esente pure.
Succes in continuare si ... mult aer curat.
P.S. Am vazut pe un site, spre vinzare, parfumurile lichide. Eeeee... mi-a placut mult cutia, ideea ...
sunt foarte incantata, se poate folosi in spray-ul pentru mobila (fie-mea a fost super incantata!) si a parfumat casa, plus ca mi s-a curatat mobila exemplar: otet, apa, aspersor, ulei de lamie si coriandru.
Pup si sa stii ca usor-usor imi ajungi tare aproape de suflet.
Da, ai dreptate :) Multumesc mult :)
Lumanari, apa de baie, masaj, spray de camera, limpezirea rufelor, curatenia casei, cosmetice – asa folosesc eu in mod curent uleiurile esentiale si sunt tare incantata. Mi-a placut mult ideea pentru hartia de corespondenta. Sper sa o testez curand intr-o scrisoare... de dragoste, bineinteles. :) Apropo de spray-ul de camera, de la tine m-am invatat! ;)
vero draga, ma bucur ca-ti plac, eu nu cred ca as mai putea trai fara ele <3
Diana draga, cum ai putut sa uiti de o alta utilizare a uleiurilor esentiale? Aromarea sapunurilor naturale si, mai important, imbunatatirea calitatilor acestora o data cu inglobarea lor in compozitie.
Trimiteți un comentariu