Translate

marți, 16 februarie 2010

Ce putem face cu insomnia ?



-->
Se pare că încep lista de reţete-tratament aromaterapeutice pentru problemele cu care mă confrunt eu cel mai des. Una dintre ele este insomnia. După cum vedeţi, postez relativ devreme. Astă seară vreau să îmi opresc laptopul la ora 22 şi să închei orice altă activitate care m-ar putea opri să dorm înainte de ora 3 pentru a nu-ştiu-câta oară. E frustrant să te uiţi la ceas şi să vezi că mai sunt doar câteva ore din noapte şi Moş Ene nu te-a vizitat încă.
Aşadar, dragele mele (aviz Andra) lipsa somnului poate duce la grave probleme de sănătate, atât fizică cât şi mentală. În plan fizic, sistemul nostru imunitar slăbeşte iar dacă avem anumite probleme de sănătate, lipsa somnului la orele potrivite în noapte le poate agrava. Pe plan mental, putem trece prin stări de depresie, nervozitate, etc. Vă sună cunoscut ? Mie da.
Din punct de vedere medical, insomnia este o tulburare a somnului care se manifestă fie prin imposibilitatea de a adormi, fie prin trezirea la intervale scurte de timp (1-2 ore). Apare foarte des în rândul femeilor şi vârstnicilor. În mod normal, un adult are nevoie de 8 ore de somn pe noapte, începând cu ora 22 (mda, eu la ora asta încep să mă dau cu barca pe net). Cauzele insomniei sunt numeroase: stres, gânduri, edentarism (acea lipsă de mişcare cel puţin 30 minute pe zi), mesele copioase seara (în mod normal, nu am mai avea voie să mâncăm nimic după ora 19 pentru că suprasolicităm ficatul care la rândul lui nu ne lasă să dormim), consumul excesiv de cafea, alcool, tutun, activitatea cerebrală intensivă dupa ora 21 (la mine cred că asta e problema).
Aromaterapia are soluţii şi pentru insomnie, uleiul de lavandă fiind potrivit pentru a combate această disfuncţionalitate. Aşadar, ca să putem adormi la o oră relativ acceptabilă, un remediu indicat ar fi să picurăm 2-3 picături de ulei de lavandă pe câteva bucăţi de vată pe care le aşezăm în jurul patului sau să folosim un vaporizator cu acelaşi ulei înainte cu 1 oră de culcare. O altă modalitate ar fi să ne automasăm (în cazul în care nu avem cine să ne maseze:) cu un ulei format din:
- 2 picături absolut de iasomie
- 3 picături ulei esential de lavandă
- 4 picături ulei esential de muşeţel
- 10 picături ulei de migdale dulci
Alte modalităţi “naturale” de combatere a insomniei: evitarea oricărei activităţi fizice sau mentale intense înainte de somn, să încercăm să adormim în fiecare seară aproximativ la aceeaşi oră, evitarea dormitului cu mobilul aproape de cap, evitarea băilor foarte fierbinţi înainte de culcare, să nu ţinem în locul în care dormin aparate gen laptop, televizor, etc, consumul unui pahar de ceai de tei (îmi aduc aminte că mama îi dădea surorii mele ceai de tei când nu voia să doarmă), lecturarea unui text/carte preferat (am zis lecturat, nu învăţat, nu rezolvat integrame, nu făcut game de produse, nu citit site-uri şi cărţi online)
Iar dacă tot nu adormiţi, eu zic să începeţi să număraţi oi şi până la urmă sigur o să reuşiţi.:) Dacă consideraţi că este ceva mai grav (o boală, etc), este recomandat să consultaţi un medic.