Translate

luni, 10 decembrie 2012

Chakrele si aromaterapia. Chakra bazala/Muladhara chakra.

Chakra bazala sau Muladhara chakra se gaseste la baza coloanei vertebrale intre anus si sex.
Desi in aceasta locatie nu exista glande endocrine se spune ca influenteaza suprarenalelerinichiiprostata,intestinul subtirecolonulgonadele si maduva sacrala raspunzatoare pentru reflexul lupta-sau-fugi atunci cand este amenintata supravietuirea.

Culoarea asociata este rosu si reprezinta nivelul conexiunii noastre cu pamantul sau modalitatea in care suntem ancorati in realitate. Asta inseamna ca de aceasta chakra depinde buna noastra functionare in lumea materiala. Controleaza vointa de a supravietui, dorinta de acumulari materiale, sentimentul de stabilitate, apartenenta la grup.
Temerile care apar in urma disfunctionalitatii chakrei bazale: teama de abandonare de grup, teama de a fi atacat, agresat, teama de supravietuire fizica iar reactiile specifice perturbarii energetice sunt fuga si frica.

Perturbarile chakrei bazale pot fi vindecate cu ajutorul uleiurilor esentiale. Cele mai potrivite sunt: vetiver, mir,  smirna, patchouli, piper negru, rozmarin. Sunt uleiuri esentiale cu miros greu, puternic, menite sa centreze, sa ancoreze in realitate.

Ca sa intelegeti mai bine. Un exemplu de persoana cu disfunctii ale chakrei bazele poate fi o persoana timida, care nu apartine unui grup, letargica, depresiva. Uleiul esential de piper negru ajuta la reglarea tensiunii arteriale, iar uleiul esential de rozmarin este analgezic si antidepresiv. Uleiul esential de smirna este excelent in tratarea angoaselor si fobiilor iar uleiul esential de vetiver este usor afrodisiac.

Les Essences d'Amelie detine in gama de produse un parfum exceptional care contine vetiver, patchouli si mir.  Este vorba de Zeus si va fi disponibil incepand cu sfarsitul acestei saptamani. :)

Chakrele si aromaterapia

Desi nu s-a dovedit stiintific existenta energiei pranaa canalelor energetice si a centrilor de forta se spune ca  in corpul nostru exista sapte sisteme fundamentale complexe de receptie si emisie a energiei numite chakre sau focare de putere. 

Cuvantul "chakra" provine din sanscrita si se traduce prin "roata" sau "cerc". Despre ele se spune ca sunt situate de-a lungul coloanei vertebrale - din crestetul capului pana la baza coloanei - si ar avea forma unor vartejuri sub forma de cerc. Fiecare dintre aceste puncte energetice functioneaza la nivel fizic, mental si spiritual iar echilibrarea lor este cheia sanatatii si a starii de bine. 

"Dacă o situaţie stresantă continuă foarte mult timp, chakrele se pot închide. Atunci când corpul fizic trebuie să funcţioneze sub o presiune continuă sau o depresie, chakrele nu se pot roti şi nu pot funcţiona corect, şi devin dezechilibrate sau blocate cu energie veche şi stagnantă.

Gândurile şi atitudinile noastre pot bloca energia care curge prin chakre. Emoţiile neexprimate, reprimate, pot conduce la supraîncărcarea chakrelor şi la blocarea sau închiderea lor. 

Când chakrele sunt închise, energia nu poate fi transformată şi eliberată către corpul fizic. Dacă energia nu curge liber prin centrii energetici, pot apărea probleme fizice în anumite zone, conducând la disconfort sau boală. Când o chakră este blocată, ea are nevoie să fie vindecată prin examinarea şi îndepărtarea barierelor. Deoarece chakrele funcţionează împreună ca un sistem, un blocaj la nivelul unei chakre poate afecta şi activitatea altei chakre.

Curăţarea chakrelor ajută la transformarea emoţiilor negative (şi dăunătoare) precum furia, mâhnirea sau vinovăţia, în energii pozitive. Chakrele sănătoase pot îmbunătăţi “starea de bine” la nivel fizic şi emoţional prin curgerea continuă, împrospătarea şi vitalizarea energiei.

Imaginaţi-vă chakrele ca pe un “sistem de filtrare” care purifică energiile din planul dens, fizic (asociat cu instinctele noastre primare, de natură animală) şi le transformă în energii pozitive ale planului spiritual, conectându-ne cu însăşi Sursa vieţii. Lucrul cu chakrele poate deschide calea spre vindecare, dezvoltare psihică (intelectuală) şi creştere spirituală."

-sursa: http://drumuricatretine.wordpress.com/2009/05/23/chakrele-si-rolul-lor/

In articolele urmatoare am sa detaliez toate cele 7 chakre, corespondenta acestora cu sistemul endocrin precum si beneficiile aromaterapiei asupra lor.