Translate

luni, 23 august 2010

Notele uleiurilor esentiale

Sursa
-->
Atunci cand folosim uleiurile esentiale pentru proprietatile lor aromatice, este bine sa stim ca ele au viteze de evaporare diferite. In functie de asta, ele se clasifica in note de varf, note de mijloc si note de baza.
Notele de varf sunt cele mai stimulate si energizante, sunt fresh si au o aroma intensa care se simte prima data cand mirosim un amestec aromatic dar care se evapora cel mai rapid, de regula in 1-2 ore. Exemple: anason, busuioc, bergamota, coriandru, dafin, scortisoara, eucalypt, lemongrass, neroli, portocala, menta, pin, petitgrain, grepfruit, lime, salvie, lamaie, verbena, tangerina, isop.
Notele de mijloc se evapora in 2-4 ore si sunt cele care se simt imediat dupa ce s-au evaporat notele de varf. Au o aroma puternica si durabila. Exemple: musetel, fenicul, melisa, piper negru, cardamom, geranium, ienupar, lavanda, palmarosa, rozmarin, tea-tree, marar, ylang-ylang.
Notele de baza se evapora cel mai greu. Rezista peste 4 ore sau unele din ele pana a doua zi. Sunt arome puternice, grele. Exemple: cuisoare, lemn de cedru, iasomie, ghimbir, tamaie, patchouli, lemn de santal, lemn de trandafir, vanilie, trandafir, vetiver.
Este bine ca in fiecare amestec aromaterapeutic pe care il realizam sa existe cate un ulei din fiecare categorie. Nu ne-ar placea sa ne trezim ca parfumelul nostru nu mai are miros dupa 2 ore sau din contra, sa aiba un miros de nesuportat. :) Incercati, experimentati, amestecati, mirositi…e divin !!


Metode de extractie ale uleiurilor esentiale

-->
Sursa
Am observat ca de multe ori se produce confuzie intre termenii “ulei esential”, “ulei volatil”, “ulei eteric”. Si ca sa nu mai existe nici un dubiu, toti cei trei termeni sunt folositi pentru a desemna acelasi lucru: substanta lichida (de cele mai multe ori) continuta de anumite celule ale plantelor, cu proprietati curative si care este extrasa folosindu-se anumite procedee de extractie. Spun “de cele mai multe ori” pentru ca majoritatea uleiurilor esentiale sunt lichide dar exista unele care sunt solide sau semi-solide, in functie de temperatura mediului in care sunt depozitate. Sunt solubile in alcool, grasimi si alcool si nicidecum in apa. Asadar, principalele metode de extractie sunt:
v     Distilarea: consta in transformarea unei substante lichide in vapori si apoi condensarea acestor vapori cu ajutorul unui dispozitiv de racire potrivit. Separarea si purificarea lichidelor prin distilare se bazeaza pe diferenta de volatilitate a diferitelor lichide din amestec. Procesul distilarii are mai multe variante dar ideea de baza este aceeasi: planta sau partea din planta care contine uleiul volatil(trandafir, flori de portocal, etc.) este pusa intr-un recipient cu apa care este adus la un punct de fierbere. Prin fierbere, planta “elimina” uleiul esential sub forma de aburi. Aburii sunt apoi raciti et voila uleiul esential. Distilarea are mai multe forme: distilarea cu apa, distilarea cu aburi, distilarea fractionata, cohobarea, etc. dar este important sa retinem per ansamblu ce inseamna acest procedeu.
v     Presarea: este principala metoda folosita pentru a extrage uleiurile esentiale din coji si fructe (portocale, lamai, etc) Se preseaza cojile care elibereaza uleiul esential. Evident, procesul este mult mai complex dar ideea de baza ramane aceeasi.
v     Extractia cu solventi: se foloseste cand plantele au un continut mic de uleiuri volatile sau cand uleiurile isi schimba compozitia chimica. Cei mai utilizati solventi sunt eterul de petrol (pentru  flori), benzina (pentru obtinerea rasinilor), alcoolul, grasimi, etc. Este un proces mai complicat si este folosit pentru plantele care sunt foarte sensibile si nu ar rezista procesului distilarii. Din nou, are mai multe variante: macerarea, enfleurajul, extractia cu CO2, etc. Metoda uzuala implica aplicarea materialului aromat pe site din metal intr-un container, solventul este aplicat peste ele dupa care este lasat sa se vaporizeze lasand in urma o substanta numita “beton” (in engleza –concrete) formata din uleiul esential si stearopten. Uleiul aromat este extras pe urma cu ajutorul alcoolului rezultand cea mai pura substanta.
Sper ca informatiile sa va fie de folos iar atunci cand aveti dubii cu privire la provenienta si modalitatea de obtinere a uleiurilor pe care vreti sa le utilizati, intrebati producatorul care dintre acestea trei le foloseste. Si cu siguranta va va raspunde. :)