Translate

miercuri, 28 aprilie 2010

Uleiul de jojoba (Simmondsia chinensis)


-->
Uleiul de jojoba este de fapt o ceară lichidă obţinută prin presare la rece a seminţelor arborelui de jojoba (Simmondsia chinensis). Există două tipuri de ulei de jojoba, nerafinat şi rafinat. Cel nerafinat are o culoare aurie şi o aromă subtilă specifică iar cel rafinat nu are nici culoare şi nici miros. Având în vedere că este mai degrabă o ceară decât un ulei, dacă este ţinut la temperaturi scăzute are o tendinţă uşoară de solidificare (evident, vorbim despre uleiul de jojoba organic, pur) datorită cerurilor şi grăsimilor vegetale din compoziţie. Are una dintre cele mai mari durate de utilizare dintre uleiurile vegetale folosite în aromaterapie şi cosmetică. Cel mai interesant aspect la acest ulei este compoziţia lui chimică (conţine numeroşi acizi graşi - palmitic, palmitoleic, oleic, gadoleic, erucic, nervonic – şi săruri minerale) care se apropie foarte mult de cea a sebumului (amestec de ceară şi grăsimi) - lubrifiantul natural al pielii. Se spune că folosirea acestui ulei poate „păcăli” glandele sebacee dându-le de înţeles că au produs suficient, cu alte cuvinte, le sugerează o pauză :) ceea ce pe mine nici că mă poate bucura mai mult. Un alt atu al uleiului de jojoba este că e non-comedogenic adică nu blochează porii. Aşadar, are excelente proprieţăţi emoliente şi hidratante, are o textură uşoară, pătrunde adânc în piele şi reface pelicula hidrolipidică a pielii afectate de folosirea unor produse cu ph diferit de cel natural. Cum îl folosim:
Ø Hidratant: folosiţi-l ca atare sau amestecaţi 2 picături de ulei cu crema voastră hidratantă înainte de aplicare; chiar dacă aveţi tenul gras nu vă fie frică să-l aplicaţi deoarece reglează producţia de sebum.
Ø Demachiant: pentru demachierea cu ulei, mai multe detalii aici.
Ø Balsam de buze: hidratează buzele uscate şi crăpate.
Ø Ulei de corp: combinat cu câteva picături din uleiurile esenţiale preferate devine un ulei de corp/masaj minuntat.
Ø Balsam de păr: hidratează foarte bine părul uscat, hrăneşte scalpul cât şi firul de păr „de la rădăcină până la vârf” :) şi ia la întrebări ciuperca aia responsabilă cu mătreaţa.
Ø „Cremă de ras”: valabil atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi. So, indiferent ce folosiţi pentru ras, aplicaţi înaintea cremei /spumei/etc. un strat de ulei. Lama de ras va aluneca mult mai uşor, pielea rămâne hidratată iar şansele să vă tăiaţi sunt aproape nule (asta în cazul în care nu folosiţi ceva briceag de pe la 1800:)
Ø Ulei de bază pentru preparatele aromaterapeutice: uleiuri, parfumuri, loţiuni, etc.
Ø Boli de piele: piele uscată, eczeme, psoriazis, dermatite, acnee – este folosit pe scară larga în tratarea tenurilor acneice datorită proprietăţilor sale antiimflamatorii, antibacteriene şi de reglare a secreţiei de sebum.
Atentie: nu este comestibil ca şi alte uleiuri vegetale chiar dacă este pur iar de cumpărat, îl puteţi lua de aici.