Translate

joi, 10 noiembrie 2011

Reteta "Orangeflower Water"


V-am mai zis aici ca nu stiu cum sa traduc "orangeflower water" dar va las reteta ca sa puteti sa incercati Eau de Cologne. Pupe-va mama de alchimisti :))

Aveti nevoie de:

-450 ml apa distilata;
-60 ml vodka sau alcool;
-25 pic ulei esential de bergamota;
-14 pic ulei esential de portocala;

Cum se procedeaza:

- vodka sau alcoolul se amesteca cu apa distilata intr-un recipient sterilizat in prealabil;
- se adauga uleiurile esentiale si se amesteca bine;
- sigilati sticla si pastrati-o intr-un loc intunecos si racoros timp de 1-2 saptamani;
- agitati bine inainte de fiecare utilizare;

Puteti sa o folositi si ca mist pentru improspatarea hainelor, lenjeriei de pat, etc.  


Reteta "Eau de Cologne"


Eau de Cologne este un parfum lansat in anul 1709 de catre parfumierul Giovanni Maria Farina in orasul Cologne (Koln, Germania). 

Sursa
Intr-o zi a anului 1708, acesta i-a scris fratelui sau Jean Baptiste (ce-mi place numele asta): "I have found a fragrance that reminds me of an Italian spring morning, of mountain daffodils and orange blossoms after the rain".


I-a placut asa de mult incat l-a si numit dupa orasul in care l-a creat. 


Astazi, termenul "eau de cologne" se refera la acel produs de parfumerie care incorporeaza uleiuri esentiale sau materii aromatice in proportie de 2-5% si sunt destinate barbatilor. 


Ce voiam eu sa va spun de fapt cu asta e ca ....am reteta aproximativa a Eau de Cologne originala a parfumierului Giovanni Maria Farina si m-am gandit sa o impartasesc cu voooi :) 


-1/2 ceasca de vodka sau alcool etilic
-12 pic ulei esential de bergamota
-18 pic ulei esential de lamaie
-20 pic ulei esential de petitgrain
-4 pic ulei esential de neroli
-4 pic ulei esential de rozmarin
-2 linguri orangeflower water


Cum se procedeaza:


-sterilizati un recipient din sticla;
-masurati vodka sau alcoolul si turnati in sticla sterilizata;
-adaugati celelalte ingrediente unul cate unul mai putin orangeflower water;
-sigilati recipientul si lasati la macerat pentru 2 zile iar apoi adaugati 10 ml orangeflower water;
-lasati din nou la macerat pentru 2 zile iar apoi filtrati amestecul cu ajutorul unui filtru de cafea;


Mie mi se pare minunat sa avem acces la retete vechi de parfumuri. Daca incercati, sa-mi spuneti cum vi se pare :) 


Referinte: Perfumes, Splashes and Colognes, Nancy M. Booth