Translate

joi, 14 martie 2013

Rasina de benzoin (Styrax benzoin)

Rasina de benzoin se obtine din arborele de Styrax benzoin nativ din Sumatra, o mica insula din Oceanul Indian. Arborii trebuie sa aiba minim 7 ani pentru a putea fi folositi pentru recoltarea rasinii. Aceasta este colectata prin metode traditionale (se face o incizie in scoarta copacului, rasina iese la suprafata, se lasa 3-4 luni iar apoi este culeasa) iar apoi este tratata cu solventi pentru a obtine absolutul de benzoin. 


Absolutul de benzoin se prezinta sub forma lichida, vascoasa de culoare maronie, ambrata. Imaginati-va mierea de mana de padure. Are o aroma divina gourmanda, vanilata, dulce-zaharata cu accente calde de miere si caramel. E un deliciu ! Este printre primele arome de care pur si simplu m-am indragostit. Este incredibil ce arome exista in stare pura in natura si pe care le ignoram prinsi intr-o lume a parfumurilor si mirosurilor sintetice.

Benzoina este folosita pe scara larga in parfumerie pentru proprietatile sale exceptionale. Este un fixator prin excelenta si ajuta la crearea parfumurilor gurmande, orientale. Mie personal mi se pare ca miroase pudrat, a cacao adevarata cu vanilie. (In timp ce va scriu voua, stau cu nasul in sticluta ca sa va pot reda cat mai bine:)

Este solubil in alcool dar este insolubila in apa si uleiuri ceea ce mi se pare uimitor. Este o materie aromatica atat de "vie" incat are propria ei personalitate, incomparabila cu orice alt parfumant sintetic. 

Desi absolutul de benzoin este un produs natural, datorita unui compus prezent (benzoat de benzyl) are un anumit potential alergen la persoanele mai sensibile asadar este recomandat un test de alergie inaine de a folosi un produs cosmetic sau un parfum care il contine. 

Are excelente proprietati antiseptice si antimicotice, este recomandat a fi utilizat in combinatie cu uleiuri de masaj pentru articulatii inainte de efort  fizic (sport, etc) si este extrem de util in inhalatiile anti laringite si boli respiratorii. A avut rezultate foarte bune in tratamentul eczemelor si psoriazisului precum si in vindecarea mai rapida a cicatricilor.

La nivel psihic este deosebit de util celor care trec prin perioade de stres, de anxietate, socuri emotionale, pierderi de persoane dragi. Simti ca-ti incalzeste sufletul, efectiv. Are un caracter versatil, poate fi folosit in orice situatie. 

Bineinteles, la noi in tara nu se gaseste dar daca vreti sa va bucurati de efectele sale absolut remarcabile, il gasiti in compozitia parfumului natural Petite Anais.  Aroma sa este rotunjita cu mireasma de ciocolata, vanilie si cirese ceea ce a condus la un elixir pretios cu adevarate caracteristici aromaterapeutice. 

E un must-try, I tell you :) Curand si retete.