Translate

luni, 10 mai 2010

Uleiul esenţial de rozmarin (Rosmarinus officinalis, Rosmarinus coronarium)


Rozmarinul este o plantă aromatică cu frunze verzi-argintii şi flori de culoare albastru-pal originară din Franţa, Spania, Portugalia. UE se obţine prin distilare cu abur din florile plantei cu acelaşi nume.UE de rozmarin are o aromă prospătă, tonuri ierboase, camforate. Este transparent, are o notă de mijloc şi se combină bine cu majoritatea mirodeniilor dar şi cu bergamota, busuiocul, tămâia, pinul, verbina, melisa, cedrul şi petitgrain.

Pentru greci şi romani, rozmarinul era sacru, simbol al memoriei, al învăţătorilor, al loialităţii şi al morţii. La nunţi şi ocazii importante de fiecare dată când se făceau jurăminte, se purtau mănunchiuri de rozmarin ca semn al încrederii şi statorniciei. Totodată, se mai considera că rozmarinul proteja împotriva vrăjitoriilor (mai ales acelora cu joben) şi aducea noroc. UE de rozmarin are o mulţime de întrebuinţări şi beneficii. Se foloseşte pe scară largă în industria cosmetică în săpunuri, detergenţi, etc pentru a masca mirosul greu al chimicalelor din compoziţie dar şi la bucătărie. Aşadar, beneficiile:

  • Stimulează foliculul pilos care duce la creşterea mult mai rapidă a părului. Acesta va fi mult mai puternic şi mai sănătos. Previne căderea prematură a părului, este un bun tonic pentru scalp şi ajută la prevenirea mătreţii. Drept dovadă, majoritatea produselor pentru păr conţin UE de rozmarin (sau aşa pretind)
  • Are excelente proprietăţi dezinfectante si este folosit cu succes în combaterea respitaţiei urât mirositoare (ca adaos în apa de gură)
  • Excelent în masaj, relaxează muşchii încordaţi şi atenuează retenţia de fluide. În acelaşi timp, este un grozav atenuator de durere (se masează zona afectată cu un amestec de ulei de bază cu câteva picături de UE de rozmarin – excelent în crampe menstruale şi dureri de cap)
  • Tonic hepatic, câteva picături în apa de baie de dimineaţă alungă mahmureala
  • Foarte util în tratarea răcelilor şi gripelor, bronşitelor, astmului
  • Antiseptic bun, folosit într-un vaporizator împiedică răspândirea infecţiilor cu agenţi patogeni transmisibili pe calea aerului (previne apariţia mucegaiului)
  • Tonic nervos, folosit cu succes de studenţi înaintea examenelor deoarece ajută la creşterea concentrării, sporeşte creativitatea şi întăreşte capacitatea de memorare
  • Ajută la combaterea plictiselii (partea asta mi-a plăcut mult) Inhalaţi UE de rozmarin de fiecare dată când sunteţi plictisiţi şi obosiţi şi you’ll get fresh mental energy.

Contraindicaţii: femeile însărcinate, epileptici, NU folosiţi niciodată UE pe cale internă fără prescripţie medicală !

Recomandarea mea este să îl folosiţi în tratamentele pentru păr şi pentru atenuarea durerii, are rezultate excelente şi imediate.