Translate

marți, 19 iulie 2011

Absolutul de iasomie sambac



Este unul dintre preferatele mele. Absolutul de iasomie sambac se obtine prin extractie cu solventi din florile de iasomie sambac (Jasminum Sambac) care se recolteaza noaptea sau inainte de rasaritul soarelui caci atunci are cea mai suava mireasma. Este originara din India dar a fost adusa in Europa de catre navigatorii spanioli. Pentru obtinerea a 1 kg de absolut, sunt necesare 600 kg de flori.  I se mai spune si "regina noptii" datorita aromei sale calde, adanci, exotice, rafinate si puternic florala pe care o emana in timpul noptii. Absolutul de iasomie are o consistenta vascoasa, portocaliu-maronie. 

Beneficii: 

- este foarte util la prepararea cosmeticelor, indicat pentru tenul matur, uscat, sensibil si inflamat;
- este analgezic, antidepresiv, antiimflamator, antiseptic, antispasmodic (foarte potrivit pentru durerile menstruale), afrodiziac (chiar foarte afrodizic daca e sa ma intrebati pe mine - aroma sa senzuala si zaharata face minuni, :), sedativ, tonic general;
- recomandat pentru combaterea insomniilor, stres, anxietate, oboseala, depresie, frigiditate; 
- ajuta la accentuarea increderii in sine, energizeaza si elibereaza emotional

Ce mi s-a mai parut interesant:
- in Filipine a fost numita de catre guvern emblema nationala;
- in Indonezia este floarea reprezentativa a ceremoniilor nuptiale;
- in Cambodgia floarea de iasomie este oferita ca ofranda lui Buddha;
- in China, floarea de iasomie este procesata iar apoi se foloseste la prepararea renumitului ceai de iasomie.

Cu alte cuvinte, iasomia este extrem de feminina, imbatatoare, euforica si senzuala, mi se pare una dintre cele mai nobile flori pe care eu le-am intalnit. Mi-ar placea si mie sa-mi pot face coliere din flori de iasomie si sa savurez un cocktail delicios pe o plaja insorita si ape de un albastru imposibil. Siii, v-am mai zis ca visez ca pruncii mei sa se joace intr-o gradina pliiina cu arbusti de iasomie? *day dreaming* Daca mi-as numi prima fetita Iasmina? :)


 
Parfumuri ale caselor celebre care au mireasma iasomiei: Armani Code for Her (totally love it), Ange ou Demon (Givenchy), Hypnose (Lancome), Jasmin Noir (Bvlgari), Alien (Thierry Mugler)

Parfumul Les Essences D'Amelie care are mireasma de iasomie: Jasmin

"De mult timp imi doream un parfum natural cu iasomie. Acesta este the one. Are un miros greu, patrunzator, imbietor - pour les connaisseurs :-) - te duce cu gandul la o gradina ascunsa, tainica, in care patrunzi dupa multe cautari. Nu va amagiti: e un miros puternic, calmant, invaluitor. Si saculetul negru, distins si elegant, atat de potrivit pentru ce vrea sa insemne acest parfum....."