Translate

luni, 1 martie 2010

Top 10 uleiuri esenţiale pe care ar trebui să le avem în casă

--> -->

Dat fiind faptul că aromaterapia este aşa de vastă şi presupune utilizarea a zeci de arome, m-am gândit să fac un top al celor mai utilizate uleiuri şi pe care fiecare pasionat de aromaterapie ar trebui să le aibă acasă. Aşadar, here we go:
1. Lavandă (Lavandula vera, Lavandula angustifolia, Lavandula officinalis)
Este cel mai des folosit şi mai cunoscut ulei esenţial şi considerat de mulţi aromaterapeuţi un panaceu universal. Are proprietăţi analgezice, antidepresive, antiseptice, antivirale, tonic general. Deosebit de eficient în combatera durerilor de cap şi în vindecarea arsurilor.
2. Rozmarin (Rosmarinus officinalis, Rosmarinus coronarium)
Notele sale de vârf proaspete împrospătează şi fortifică fiind deosebit de util în întărirea memoriei, este un tonic excelent pentru pielea capului prevenind apariţia mătreţii şi ajutând la creşterea părului. Are proprietăţi analgezice, antiseptice, carminative, digestive, stimulente, tonic general. Şi pe deasupra, în tradiţiile orientale este considerat un simbol al prieteniei şi al iubirii. Lovely.
3. Eucalipt (Eucalyptus globulus, Eucalyptus radiata, Eucalyptus smithi, etc – există peste 600 specii de eucalipt dintre care cca 20 sunt utilizate pentru producerea uleiurile esenţiale)
Uleiul esenţial de eucalipt este cel mai folosit ulei în tratarea simptomelor de răceală, gripă şi alte boli ale sistemului respirator. Deosebit de util în masarea zonelor tensionate. Are proprietăţi analgezice, bactericide, antinevralgice, expectorante, febrifuge.
4. Geranium (Pelargonium graveolens)
Este unul dintre cele mai utile uleiuri folosite în masajele anticelulitice. Ajută la cicatrizarea rapidă a rănilor şi are rezultate bune în atenuarea durerilor menstruale. Are o aromă oarecum asemănătoare cu aroma de trandafir şi este folosit cu succes fabricarea cosmeticele homemade. Totodată, creează o senzaţie de confort şi siguranţă.
5. Ylang-Ylang (Cananga odorata)
Ylang-Ylang înseamnă „floarea florilor” în limba malaysiană şi are o aromă exotică. Este folosit pentru tratarea neliniştii, furiei, depresiei. Are proprietăţi antidepresive, antiseptice, puternic afrodisiace, sedative. Are o aroma puternică, dulce iar atunci când este folosit într-un ulei de masaj reduce inhibiţiile şi aprinde pasiunea. :)
6. Menta (Mentha piperita)
Previne răcelile şi gripa, este folosit cu succes în inhalaţii şi băi cu abur faciale pentru a curăţa tenul afectat de acnee. Are proprietăţi analgezice, antiseptice, antispasmodice, digestive, expectorante, tonic nervos. Din punct de vedere psihologic ajută la concentrarea atenţiei.
7. Lămâia (Citrus limon)
Este folosit în vaporizatoare pentru a împiedica răspândirea infecţiilor, are rezultate foarte bune în masajele anticelulitice. Uleiul de lămâie este inviorător şi stimulator, limpezeşte mintea şi deschide inima. Are proprietăţi antiseptice, antireumatice, astringente, depurative, diuretice.
8. Arbore de ceai (Melaleuca alternifolia)
Este foarte eficient împotriva virusurilor, bacteriilor, ciupercilor; previne apariţia răcelilor şi a gripei. Are proprietăţi antiseptice, antivirale, bactericide, ciactrizante, fungicide, stimulante.
9. Muşeţel roman (Anthemis nobilis)
S-au obţinut rezultate extraordinare în tratarea problemelor provocate de sindromul premenstrual, facilitează relaxarea, combate insomnia şi stresul, reduce tensiunile musculare. Are proprieţăţi antiseptice, antispasmodice, febrifuge, sedative.
10. Vetiver (Vetiveria zizanoides, Andropogon muricatus)
Uleiul esenţial de vetiver este supranumit „uleiul liniştii”. Are o aromă care aduce cu mirosul pământului. Vetiverul alungă moliile, este indicat pentru tenul matur, relaxează, stabilizează.

15 comentarii:

Uleiurile pentru aromoterapie stiu ca se pun in candela,dar vine si intrebarea: de unde gasesc lumanare naturala sa nu emane tot felul de elemente nocive?

@Rossana: Am sa scriu in curand un articol despre un furnizor de uleiuri 100 % pure si tot ce tine despre aromaterapie: lumanari, vaporizatoare, etc. Te rog foarte mult sa mai ai putina rabdare. Multumesc de vizita si te mai astept. Te pup.

ok.astept :)
arata foarte promitator blog-ul tau.multa bafta si inspiratie in continuare.

Lumanari mici din ceara (pt difuzor de ceramica) am gasit pe la apicultori.
Va mai recomand sa descoperiti experientele altor persoane care au folosit uleiuri esentiale: http://www.oil-testimonials.com/
si eventual uleiurile Young Living: www.youngliving.com, www.younglivingeurope.com. (se pot comanda si in Romania (din depozitul din UK).

Ai un premiu la mine pe blog, cred ca l-ai mai primit si de la altcineva si stii despre ce e vorba.

Deja urasc lavanda. Mama e obsedata si-mi inunda mereu narile cu acest miros ...

Ia sa printez lista asta. Multe le am deja si le folosesc inclusiv la menaj (balsam de rufe sau la curatenie).

vrea sa stiu ce uleiuri esentiale se folosesc pentru atacurile de panica si in ce fel de ulei se prepara toate acestea care se combina. am mai auzit ca se maseaza usor dimineata pe incheietura un ulei preparat din 3 uleiuri, dizolvate in altul care reprezinta baza. ce fel de ulei este baza? deja mi-am luat taote cele nece3sare, dar nu stiu in care sa le dizolv

teo, scrie-mi te rog la esentele_ameliei at yahoo dot com si vb acolo.

halo am o celulita foarte pronuntata desi nu sant o persoana grasa.Am varice si disconfort la picioare.Ce uleiuri de masaj sa aplic in ce combinatie si in ce ulei de baza sa le amestec.Multumiri Daniela

Pentru varice incearca asta: http://totuldesprearomaterapie.blogspot.com/2010/07/tratament-aromaterapeutic-pentru-varice.html

Pentru celulita incearca sa mananci sanatos, sa bei multe lichide, etc. Nici un ulei de masaj nu te ajuta daca nu ai o dieta corespunzatoare.
Te mai astept :)

Aromaterapia e un lucru minunat daca crezi in ea! Daca mai citesti si o carte despre uleiuri esentiale este cu adevarat atragatoare, si cu siguranta te va conduce la rezultate bune.Bafta si sanatate tuturor!

E adevarat ca UE de bargamota rancezeste repede si ca trebuie folosit in 6 luni de la deschiderea sticlutei? Se pot pastra UE la frigider pe timpul verii cand e foarte cald? Multumim pentru sfaturi.

Anonim, partial adevarat. Uleiurile esentiale de citrice sunt foarte sensibile si se oxideaza repede. Deci da, ar fi indicat sa le folosesti in timp de 6 luni de la deschidere. Dar daca le pastrezi in frigider s-ar putea sa tina mai mult.
Multumesc pentru vizita :)

Am facut niste ulei pentru masaj. Si pentru ca in descriere la fiecare ulei esential scrie numai de bine, am combinat cred ca vre-o zece uleiuri eaentiale. Intrbarea eate daca e bine sa combini asa multe uleiuri esentiale? Sau e mai indicat sa folosesti cate unu - doua odata?
Sau cate se pot combina si care cu care?